Az ISO 14001 szabvány

 2010.10.08. 11:35

Különösen fontossá vált napjainkban a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, a környezeti ártalmak csökkentése és a mindezekkel összefüggésben folytatott termelés, gazdálkodás, gazdaságosság. A vállalatok - az iparban, a mezőgazdaságban és a szolgáltatóiparban - különböző szabványrendszerek mentén igyekeznek a termelés környezetre gyakorolt káros hatásait csökkenteni. Egy ilyen célt szolgált az ISO 14001 szabvány is.

A vörösiszap-katasztrófa kiindulási pontja a tározó gát átszakadása volt. Az azt működtető MAL honlapján található egy környezetvédelmi felelősségvállalással kapcsolatos szöveg, az ISO 14001 szabvánnyal kapcsolatban:

" Társaságunk messzemenően elkötelezte magát a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálására, az európai előírások betartására. Korszerű technológiák és berendezések szolgálják a természetes vizek és a levegő tisztaságának védelmét.

 

Jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására. Nagy gondot fordítunk a vörösiszap-terek rekultivációjára, folyamatos a már feltöltött medencék termőfölddel és növényzettel történő lefedése. Az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszert 1999-ben vezettük be. "

 

 

Egy vállalat csak felelős szervezéssel müködtethető. Az ISO szabvány korában már elképzelhetetlen egy vállalati működés minőségi tanúsítványok bevezetése, betartása és fejlesztése nélkül. Utánanéztem az ISO 14001 szabványnak internetes keresőkön keresztül és azt tapasztaltam, hogy a környezetközpontú vállalatirányítási rendszert a szervezeteknek leginkább - de nem mindenhol - olyan marketingdumával adják el, amelyet kábé autóknál vagy mobiltelefonoknál tudok elképzelni. Legjobb, legújabb, mindenre kiterjedő, csúcsszuper, a legkényelmesebb a vevő számára.

Közben a felelősségvállalás - tehát a cél - mintha háttérbe szorulna. Ezt pedig tudatosítani kellene a vásárlókban, ISO esetében a vállalat tulajdonosaiban, működtetőiben. Jó üzletnek tűnik az ISO 14001 a bevezettető cégek reklámszövege alapján, azonban nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ezzel együtt a felelősségvállalást nem tudjuk megvenni - azt magunkban, ISO esetében pedig a cég- és gyártulajdonosoknak magukban kell kialakítani és felvállalni.

(kép forrása)

 

Címkék: környezetvédelem minőségbiztosítás vörösiszap iso 14001 szabvány

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtopont.blog.hu/api/trackback/id/tr272355950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása